Monday, June 06, 2011

Kan senang macam ni..

Semua pernah lalui zaman belajar kan..blogger sekarang pun muda-muda
lagi..sangat beruntung sebab dapat belajar macam-macam luar dari topik
dalam buku teks..nak belajar pun mudah..bila dah belajar kena la masuk
exam tengok tahap pencapaian kita..hari ni saya nak bagi tips mudah nak
jawab exam setelah penat tanda kertas hari ni..

Bagi yang dah bekerjaya..jom kita imbas balik mana tahu u all pun sama
jawab exam macam anak murid saya..tips paling utama dalam cara-cara
menjawab paper exam paling efektif menurut asim adalah..

         "PERMUDAHKAN KERJA SI PEMERIKSA KERTAS"

1. Sila jawab semua betul atau tak payah jawab semua..
- Emosi pemeriksa kertas akan jadi tenang bila pelajar menjawab semua
soalan dengan betul..tapi mereka akan menjadi lebih tenang bila kertas
jawapan tak ada satu pun yang betul..

2. Serlahkan bakat seni u all dalam kertas jawapan..
- Seni adalah satu cara untuk datang nya ilham kepada seseorang..bila u
all da buntu sila lukiskan sesuatu yang unik..lebih kemas lagi bagus..kalau
nak kemas biarkan semuanya kosong sahaja kecuali lukisan u all..

3. Yakin diri dan berpendirian teguh bila menjawab soalan..
- Jika disuruh mewarna u all dengan yakin nya warna kan semua jawapan
yang telah diberi termasuk jawapan yang tidak ada pun kaitan dengannya..
mungkin pemeriksa akan memberi markah rajin..

4. Buat persediaan awal menghadapi kegagalan dalam exam..
- Semestinya guru akan suruh u all salin jawapan yang salah lepas exam
nanti..so tanpa ragu-ragu sila salin semula soalan mengikut ruangan yang
telah disediakan..ini menandakan u all dapat melihat masa depan..

Mungkin u all tak perasan apa yang u all jawab dalam periksa masa kecik
dulu kan..hari ni baru terlintas dalam hati..kan senang buat semua ni masa
tengah exam..boleh mudah kan penanda kertas..tak la jadi macam saya ni
tanda kertas tak siap-siap..tapi kalau mudah je tanda kertas kena la saya
bersiap sedia jawapan untuk guru besar..haha..

p/s : ini hanya entry rehat kan penat..bukan semua buat macam ni pun..tapi
u all dulu ada buat tips ni tak dalam exam..?

38 comments:

Cik Mira said...

time exam paling sakit buat essay. jawapan sume nak essay kan. awl2 tulisan cantik je. dah ujung ujung macam errr -.- pepaham la sndri yee

aSiMiRa.aSiM said...

~cik mira~

hahahaha..akk kate baru asim tringat..betul la akk..saket je kan nak tulis panjang2..haha..tapi tu la syarat nak bagos baja..haha..camne la pemerikse bace tulisan akk kan..eeh tulisan kite..hehe..

Syahirah Suhaili said...

ahaha..tips yang keempat tu maybe adiela pena buat kot..haha..salin balek soalan..daripada biar kosong,baik salin balek..biar nampak bijak cket bila kertas soalan semuanya berjawab..tapi memang akn memeningkan pemeriksa la agak nya..ngahaha

Nonie said...

asim..jgn ajr bnda pelik2..hihihih.

tp kalu ak dari tinggl kosong baik tulis je pape jwpan.tu la sebbnya xmenjawab soklan tp jwb ape y tahu je..hihiih

aSiMiRa.aSiM said...

~shahirah suhaili~

hahaha..asim tadi tanda klakar je tengok dak2 ni salin soalan..masalah nye rajin sume tempat kosong penuh ngan soalan je..haha..mase kcik2 xpe kan..=p

aSiMiRa.aSiM said...

~nonie~

hehe..akk ni..asim gurau2 je..saje enjoy..xok ke kak..?hehe..asim pun jnis cam akk jgak..tulis slagi ade idea..asim tau akk pandai..asim doa kan akk bjaye..=) kite skong masing2 kan..hehe..

kiwi said...

eh asim cikgu sekolah rendah ke?

aSiMiRa.aSiM said...

~kiwi~

hahaha..aah asim ni ckg..ckg tadika n cikgu skola rendah..hehe..name je cikgu..tapi cube jadi sempoi mungkin supaye pat tarik pehatian budak..hehe..

Scya Lollita said...

aaaa .
cik scya kalau soklan bulat2 hitam2 je -.-

Onitsuka_hana said...

bagus tips2 nie yee cikgu..hehe

tia siwon said...

hhuhu . tips ! kena cuba nie . baguslah asim nie . :)

KinosKoko said...

hehe..aku suka num 4 tuh..prepare 4 the worst

Wilayah Sepet Kuku said...

belajar last minute adalah yg paling besh n yg paling boleh masuk..hehehe

tiap-tiap hari pun mesti belajar..tak kiralah belajar dgn cikgu/pensyarah or dgn sesiapa sahaja..tapi, pelajaran dalam hidup aalah yg terbaik!..chaiyokk!..gud luck dgn sesiapa shja yg nak exam kecik atau exam besar...bismillah.

aSiMiRa.aSiM said...

~scya lollita~

hahahaha..aah la yg besar kne hitam kan abcd kan..?tak boleh ke hitam kan semua jawapan..?hahaha..=p atau lukis bentuk ayam ke..hehe..ni tips enjoy je..hehe..

aSiMiRa.aSiM said...

~onitsuka hana~

hahahaha..ni name nye cikgu tah hape2..hehehe..saje je la sempoi2..jangan dibuat sudah..haha..

aSiMiRa.aSiM said...

~tia siwon~

hahahaha..tips ni untuk budak2 skola..tia skola g ke..?haha..tapi klakar bila tingat..tah2 dlu kite kcik2 same je camni kan..hehe..

aSiMiRa.aSiM said...

~kinoskoko~

hahaha..sume bende kne de preparation..so kalo xprepare 4 exam kite prepare la 4 da worst..hehe..ni just untuk sempoi2..hehe..

aSiMiRa.aSiM said...

~wilayah sepet kuku~

hehehe..slalu ramai study last minit..hehe..mmg kne ade pun..sbab nak ingat balik sume yg baja..smoge sume bjaye lam baja kan..amiinn..=)

kiwi said...

owh, patut la asim ni macam happy go lucky je :)
haa pasal tips ni, kiwi tak perlu bagi pada students kiwi pasal semua ni kiwi dah pernah jumpa. hehehe

aSiMiRa.aSiM said...

~kiwi~

hahahaha..kiwi pun same ckg cam asim ke..?bes gak kan jadi ckg..walo pun gaji xletup tapi epy pat tgok ank murid bjaye..hehe..plik2 bile dowg jawab exam..tapi xpe..kite pat tgok prestasi dowg..hehe..

dill said...

dulu tips hentam keromo. haha

dill.

ain revival said...

hahah..ajaran sesat nie..

:)

aSiMiRa.aSiM said...

~dill~

hahahaha..ni saje2 je akk ilang bosan tande ketas..epy bile bace jawapan budak yg plik2..hehe..

aSiMiRa.aSiM said...

~ain revival~

hahaha..ni untuk santai2 je..kalo betul2 baja kene ushe sungguh2..lg2 bile exam besa kan..hahaha..

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

haha... kalau macam ni la.. senang aku nak check kertas peksa...: pengalaman SETUBUH pertamaku…

aSiMiRa.aSiM said...

~orang perlis menulis~

hehehe..tapi hancur dak2 ni kalo sume buat camni..hahaha..simple je kan nak tande ketas..

Mohd Nor Quiyyum said...

gua paling suka exam
boleh tido keh4

aSiMiRa.aSiM said...

~mohd nur qiuyyum~

hahahaha..sempoi abes..aku pun kalo exam nyusah kan aku tido gak..haha..

CikYana(",) said...

amboi cikgu sorangg ni
hihihihi

selamat menanda kertas yer
:D

Nurul Ashakirin said...

OoooOOOooo .. Asim cikguuuuuuu =) (baru tauu) hehe

aSiMiRa.aSiM said...

~cik yana~

hahahaha..akk ni..tak setel g tande ketas..tinggal cket je..tapi yg cket tu la brat nak buat..asim sowg mmg camni kan..haha..camne la leh jd ckg ni..=p

aSiMiRa.aSiM said...

~nurul asyakirin~

hahahaha..asim memang camni..dalam blog tak la formal cam jadi ckg..hehe..jiwe je budak2..eeh..jiwe pendidik..hahaha..=p

Izbeta Shyah said...

iz tak minat kalau test biasa, kene exam macam mid year ke ape ke, soklan PPD yang buat, peergh, memang kaww kaww uji otak...

aSiMiRa.aSiM said...

~izbeta shyah~

hahahaha..kalau ckg wat biase xmncabar..tapi dapat owg len buat..kalo pas spm tu siap ade mnangis g xpat jawap kan..hahaha..exam punye penangan..=p

misyamissyou said...

yg ke 4 tu!! skola rendah mmg slalu la kne..haha

aSiMiRa.aSiM said...

~misyamissyou~

hahahaha..misya slalu buat macam tu ke..?hehe..saba je la kan..=p skang da xbuat macam ni kan misya..?hehe..

ana raisya said...

kalau la ade macam tu...syok owh...

aSiMiRa.aSiM said...

~ana raisya~

hahahaha..ana pun cikgu gak ke..?=p simple je tande ketas camni..tapi sdeh tengok result nanti..haha..