Wednesday, June 01, 2011

Nak print screen..?

Dah 2 bulan lebih blogging baru hari ni tahu macam mana nak print
screen..itu pun kena tanya acik google dulu..huh..buang masa dulu
download software untuk print screen..rupa nya teramat la mudah
macam abc..atas permintaan cik pingu yang comel maka saya tulis
entry ni..kalau dia tak suruh saya pun tak pernah tahu..

Print screen itu digunakan untuk u all tangkap gamba yg keluar kat
monitor u all ni..nak tangkap gamba desktop ke..atau pun kalau u
all on blog nak tangkap gamba follower u all pun boleh..shoutbox
ke..photoshop pun boleh..ikut kehendak u all..tak perlu pun pakai
software..jom saya ajarkan apa yang cik google bagitahu saya..

Cuba u all tengok dekat keyboard u all..yang tempat u all menaip..
u all ada perasan tak kat bahagian kanan ada tulis Print Screen..?
dekat bahagian atas tu..ada yg tulis Prt Sc je..so cara dia mudah je
u all tekan button tu masa u all nak save gamba yang keluar dekat
screen u all..


Second step u all bukak program paint..mesti lappy u all ada kan..
bila dah ada gambar macam kertas u all tekan button Ctrl + v yang
bermaksud dalam istilah melayu nya paste..so u all akan nampak la
gambar desktop yang u all print screen dekat situ..step terakhir u all
save as la sebagai jpeg..jadi lah dia file gambar..


Nak lengkap kan lagi hasil tangan u all..?gunakan kan picasa untuk
crop gamba tadi sesuka hati u all..kecik kan gambar tu..kalau besar
kan gambar bukan nama die crop kan..berbaloi-baloi kalau gunakan
picasa ni..sebab boleh edit gambar simple..menarik..u all cubala..tak
ada picasa..?nak download pergi dekat picasa 3..


p/s : baru tahu hari ni pasal print screen..loading betul..lepas ni boleh
la buat tutor untuk u all..boleh print screen sesuka hati..hehe..

23 comments:

Nonie said...

alolo..akk slalu print screen je kalu kna present pape.kihkih

mira_pingu said...

hhihiihii...t mira cbe...tq asim..=p

aSiMiRa.aSiM said...

kak nonie : hahaha..akak xaja sy pun..sy baru tahu ag ni..hehe..bleh eyh wat camtu..t sy wat camtu gak la kalo kene present pape..=p

mira pingu : hehe..mira ni..untuk mira ape je asim sanggup buat..hehe..cube tau mira..=)

نورفايزه مادارو said...

tahniah...:-) teruskn usaha :-)

Wanie said...

hari2 print screen..:)
tp gune program paint je..
malas nk bkak picasa or lain2 utk edit..hehe

Pure Lily said...

sy dah blaja dr sy sem 1 lg..hik3...

aSiMiRa.aSiM said...

nuffaizah : thanks tau support..same2 kongsi ilmu jom..

wanie : hahaha..asim baru tau..kelakar kan..saba je la..hahaha..seb baik tau sblom baja..=p

pure lily : hahaha..kelakar je sy baru tau..adusshh..malu nyer..

Lieyda said...

haha saya pulak mls bab edit mngedit ni.

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..asim pun bukan edit sangat..sekadar tahu je tapi xexplore..hehe..

CikYana(",) said...

senang je print screen ni
hihi

akak selalu guna paint jer
:D

Lalalilillulu said...

nak lg kemas tekan ALT pastu PrtSc ...so nnt bile kite paste kat paint die paste bahagian yg kite nk jerk...cecube try....

aSiMiRa.aSiM said...

cik yana : hahahaha..asim xpernah tahu baru hari ni tahu..kuno betol asim..wat malu akk je..haha..

lalalililulu : hahaha..xpernah cuba t aku cube..thanks eyh..aku baru nak tahu sume bende ni..klaka je..hahaha..=p thanks ko aja aku..=)

CikYana(",) said...

haha takpe2
skrg pun akak rse msh org xtau print screen ni

ngeeee~~~
bgus gak asim buat entry psl print screen..
good job bro

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..asim pun baru tahu..yg tak tahu kite bitau..hehe..hope membantu pe yg asim tulis dalam blog ni..=)

DeQWa said...

TQ for u info...selama nie dok pikir gak cane diorng wat print screen tue,dah xtau terpaksa la ambik hp camera snap,bru masuk pic ...hahahhaa....bagus2....info nie...thanks asim..

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..jgn risau..asim pun baru tau tau..klaka je..haha..pasni jadi g mudah la keje..kite kan geng..=) xde hal la..

misyamissyou said...

hehe..dulu tau pn care nk print screen drp adik..hehe :P

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..yeke misya..asim kan tau bab google..awek asim mintak tlong..kalo tak sampai skang ni la xgeti nak print screen..haha..

cik mun said...

huhu..mun print screen gune photoscape..cara lain xreti..

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..asim pun baru tau..photoscape pun bleh eyh print screen..hehe..bagos ny..

perondajaketbiru74 said...

nice tips bro...

aSiMiRa.aSiM said...

perondajaketbiru74 : thanks sahabat..hehe..ramai yg dah tahu..tapi ade gak yg belum tahu..sy ni baru je tahu..haha..

dill said...

print screen sampai pensan :)

dill.