Saturday, May 21, 2011

Kidal pun tak ape..


U all mesti kenal nama2 orang hebat2 ni kan..Tom cruise..Angelina jolie..Leonardo
da vinci..Alexander the Great..rasa2 nya u all tahu tak ape persamaan diorang ni..?
mereka semua ni adalah orang2 yg bertangan kidal..mengikut fakta lebih ramai yg
bertangan kidal ni lelaki berbanding wanita..u all nak tau x ape fakta dan mitos kidal
ni..

MITOS..
1. Selalu nya yg bertangan kidal ni dikata kan lebih mengikut sifat syaitan..
2. Mengguna kan tangan kidal ketika makan dianggap tidak bermoral..
3. Orang bertangan kidal susah belajar menulis semasa mereka kecil..
4. Orang bertangan kidal lemah bila berlawan dengan tangan kanan..
5. Mereka dikatakan lebih cuai dalam perkara yg mereka lakukan..

FAKTA..
1. Orang tangan kidal susah nak guna peralatan khas untuk orang tangan kanan..
2. Ramai bertangan kidal mampu mencapai kecemerlangan dalam pelajaran..
3. Ramai tangan kidal dipaksa menggunakan tangan kanan disebabkan budaya..
4. Orang bertangan kidal lebih kreatif dalam pelajaran dan imaginasi seni..
5. Jangka hayat mereka lebih rendah dari yg bertangan kanan..

Bagi pendapat sy..sy memang sangat2 mengagumi mereka yg bertangan kiri..tipu
la kan kalau xde di sekeliling u all geng2 yg bertangan kiri..sy label mereka sebagai
unik dan sangat berpotensi..hehe..mereka lebih berseni..lebih kemas buat kerja2
yang mereka lakukan..sy bangga kat ank2 murid sy yg  bertangan kidal..diorang
istimewa dan perlu kan spkongan kita kembangkan bakat diorang..

Dekat atas tadi tu semua mitos je..memang adat kita utama kan tgn kanan..tapi
u all nak tahu kenapa umur mereka pendek sikit..?sebab otak mereka terpaksa
guna kan tangan kanan semasa kecil ke yg lari dari fitrah mereka..pasal yg ikot
syaitan tu xde la..nak cakap pasal kotor pun xboleh sekarang sabon da hebat2
boleh cuci bersih tangan kidal tu kan..so perlu lagi ke alasan paksa budak2 guna
kan tangan kanan..?

Saya bangge dengan mereka yg bertangan kidal..u all macam mana..?sy pernah
cube belajar guna tangan kidal..bukan senang..bukan pe..orang kanan digalak guna
tangan or kaki kidal sekali sekala bagi mengaktif kan dua2 otak kita..test2 la cuba
guna kidal u all..tapi bagi yg bertangan kanan la..u all setuju tak kata kan mereka
yg guna tgn kidal ni istimewa angkat tgn..?

p/s : presiden barrack obama ngan bush pun tangan kidal..baek buruk bukan dari
tangan kidal tu..semua bergantung pada hati..kita kan dicipta dengan adil..=)

32 comments:

dill said...

aih. dah ber 'u all' ni. haha!

kidal itu unik. punya banyak kelebihan.

dill.

aSiMiRa.aSiM said...

err..sblom ni sy ber u all gak akk..hahahaha..=p tol sy suke kidal..haha..

eza zularyeza said...

akak pn suka org tgn kidal.sgt teringin nk guna tgn kiri bila menulis.tak ramai yg blh.
tp dulu msa kecik2 akk pukul tgn adik mkn n mnulis guna tgn kiri.sbb kt skolah pn mst cikgu pksa dia guna kanan gak.kesian kt adik trpaksa ikut.skrg dia dh guna tgn kanan.
bila dh jd cikgu ni akk xnk kejam sgt dh.akak bio je murid tulis guna tgn kiri

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..tu la cian sy tgok budak kne pkul bab tgn kidal..tgn kidal unik tau..sy geti cket2 tulis tgn kidal..hahaha..da baja tulis..diowang unik..lg2 bile dowg mlukis..lawa..hehe..

Liey Yatiey said...

wahhh . yati suke org kawan2 yang gna tangan kidal . Unik . Pernah try tapiiiii HAHA .

p/s : Justin bieber pun gna tangan kiri ;p HAHA

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..ye ke yati..asim tatau pn bieber kidal..hahaha..asim geti tapi..=p hahaha..awek asim kidal..=p

CikYana(",) said...

akak kidal
hihihi

:))

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..ye ke akk..?mesti akk ni kretip kan..hehe..suke owg kidal..=)

Diba said...

kidal...satu kelebihan. Sebab selalunya orang kidal ni dia akan bljr gna tgn kanan gak untuk mkn. Secara x lgsung, satu bonus buat dia bila pandai guna tgn kanan n kiri:)

aSiMiRa.aSiM said...

hehe..tu la pasal..untung kan jadi owg kidal..kot jadi tgn kanan xkan nak makan kidal pulak..=p hahaha..

MissF said...

akak pn kidal gak... & satu lg fkta, org kidal ni kebanyakannya lawa + hensem... heeee

thx folo me, i folo u bck ;)

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..yeke..kot camtu sy pn nak jadik kidal..nak jd ncem..hahaha..=p fakta terbaru tu..=p

Syahirah Suhaili said...

eyh..yeke orang kidal lbeh pendek jangka hayat? adiela baru tau..kwn adiela yang kidal slalu komplen susah guna gunting..hehe..tp kan,slalu nyer adiela tengok orang kidal mcm hebat main bowling..ntah la nape..or kbetulan je..hehe..pasal kreatif tu memang la kot..xdpt d nafikan :D

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..bab gunting tu kan ade bes kecik die..haha..ssuai tok tgn kanan..kiri leceh cket..haha..asim tgn kanan xgeti men boling..kot tuka tgn kiri pn tetap xreti..haha..dowg mmg kretip asim respek..=)

FarhanahAdzlan said...

memang suka dengan orang yg kidal ni espicially laki..haha..:D
Kerja orang kidal ni memang kemas..:)

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..ehem2 farhana tgn kidal ke..?haha..kwn asim ade yg kidal laki..mmg sgt kemas tulisan n lukisan..haha..asim suke gak tgn kidal..pempuan la bukan laki..=p

Mohd Nor Quiyyum said...

bapak ak kidal! tp dy lagi hebat main takraw dr ak.. ak respek dia! haha

FarhanahAdzlan said...

Xdelah lagi ehem2 tu..baru dak skolah..haha..Suka tengok dua2..laki dn prmpuan yg kidal..espacially laki tu sbab dorang nmpak macho..haha..:D

aSiMiRa.aSiM said...

quiyyum : hahaha..kaki pn kidal ke quiyyum..?ak respek gak owg kidal..kretip woo..

farhana : hahaha..laki nampak maco..pempuan nampak kiut yer..haha..tapi kalo bab seni..bab imaginasi bg kat dowg..tgin nak jadi kidal..haha..=p

**::CIKNUURUL::** said...

btol3,..tgn kidal xsmstinye burok laku or kotor ke hape,.sume brgntung pd kebolehan dn keistmewaan msing2,..kwn2 sy yg kidal sumenyer jnis kreatif dn kemas,.sukee,.bangge sbnrnye bile tgk ank mrid pndai mnulis dgn tgn kidal,dn tlisan die sgt kemas,.kalah org pmpuan,.hehe,.

jmpot snggah,.ni 1st time CN dtg sni ni,.hehe,.

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..betol tu nurul..jelles pn ade xpat jadik kidal..hahaha..bkn pe..kretiviti dowg tu lain macam..care pemikiran dowg..=p hehe..bagos kan tangan kidal ni..asim g support ank murid asim yg kidal..=)

lilypelangi said...

orang kidal memang kreatif ! cozen sy pom kidal . dia pndai melukis taw . huhu

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..mmg kretip ka..diowang kidal ni mcm teliti..wat pape pn ade imaginasi..da la lawa..kemas plak tu kan lukisan dowg..hehe..

Syuxer said...

anak saudara saya dua orang dua2 kidal...:)..


saya dulu pernah test bertangan kidal..perghhh cam cakar gajah je tulisan hahaha

aSiMiRa.aSiM said...

hahahaha..maut la syuxer..haha..mmg susah woo nak tulis kidal lagi2 kite yg dah cam gajah ni..haha..kot kcik2 ok g..=p

Farihah Ahmad said...

kidal bkn cacat lorrrrr....

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..xpnat pn dianggap cacat..istimewe kidal ni..=)

Burp said...

dikatakan kidal power math.. tapi ade kawan sy sorg nih.. cam xsuke math jer.. ahahaha

Lieyly ︱ Alia said...

alia bila tulis tgn kanan , but bila nak gunting apa2 tgn kiri :)
HAHA ! xrety guna kanan ~
smpai kwan p0wn pelik ~

aSiMiRa.aSiM said...

burp : hahaha..tapi tol la owg kidal suke math..otak dowg pn laen macam..kidal unik..hehe..

alia : hah..?bukan kwan alia pelik..asim yg denga ni pn naik pelik..unik ny alia ni..=p hahaha..

nuriz said...

org kidal ni unik dan ada jugak yang kata dioarang ni kreatif dan bijak :)

aSiMiRa.aSiM said...

hehehe..mmg slalu yg kidal ni bijak..istimewe owg kidal ni..asim suke tgok dowg yg bertangan kidal..=)